
Poslanca stranke DeSUS – podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz in Uroš Prikl, predsednik Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, sta se ob dnevu slovenske hrane udeležila akcije Tradicionalni slovenski zajtrk.
Primož Hainz je ob tej priliki obiskal Osnovno šolo Ivana Cankarja na Vrhniki, poslanec Uroš Prikl pa se je malčkom pridružil pri zajtrku v Vrtcu Trnovo v Ljubljani.
Ob tej priliki je Prikl poudaril pomen zdrave in lokalno pridelane hrane. »Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in prav je, da že naše najmlajše spoznamo s polnovredno, uravnoteženo in lokalno pridelano hrano. V hitrih časih v katerih živimo, vse prevečkrat pozabljamo, da je prav uravnotežen zajtrk izrednega pomena za ohranjanje zdravja prav vsakega izmed nas.«
Hainz in Prikl sta poudarila pomen zadostne lokalne samooskrbe, saj je hrana iz lokalnega okolja sezonsko dostopnejša, ima več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, zaradi bližine oskrbe pa tudi manj aditivov in konzervansov.
»S povečanjem samooskrbe ravnamo trajnostno, ohranjamo podeželje in dvigujemo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrane, hkrati pa izboljšujemo prehransko varnost celotnega prebivalstva.« V luči dneva slovenske hrane je Prikl pozdravil tudi uvedbo inštituta prehranskega varuha, za katerega meni, da je kljub omejenim pristojnostim »korak v pravo smer, saj je vprašanje varne hrane v družbi vedno bolj prisotno.«
Primož Hainz je povedal, da se je projektu aktivno pridružil tudi Državni zbor Republike Slovenije. »Veseli me, da bo ta dan tudi restavracija Državnega zbora ponudila samo živila slovenskih pridelovalcev, brezplačno pa bodo na voljo tudi jabolka, ki smo jih kupili od slovenskih kmetov. Akcijo podpiram, saj nas opominja kako pomemben je jutranji obrok, predvsem, če je zdrav in prihaja iz lokalnega okolja.«