Novice

18/05/2017
 

Strategija dolgožive družbe kot temelj zagotavljanja socialne varnosti tudi v bodoče

Že danes je treba začeti razmišljati o prihodnosti in o ustreznih ukrepih, ki bodo zagotovili socialno varnost za vse, je po seji sveta DeSUS, na kateri smo med drugim razpravljali o strategiji dolgožive družbe, dejal predsednik stranke Karl Erjavec. Izpostavil je pomen zaposlovanja mladih in zagotavljanja ustreznih pogojev za ustvarjanje družin.

Po Erjavčevem mnenju je pomembno, da je vlada pripravila omenjeno strategijo. Mlade generacije se zmanjšujejo, starejše pa povečujejo, zato bo posebno pozornost treba nameniti vprašanju staranja. To je problem ne samo v Sloveniji, ampak tudi v EU, je spomnil Erjavec.

V DeSUS menimo, da je mladim treba zagotoviti zaposlovanje, da bodo lahko čim prej vstopili v aktivno delovno dobo in si tako zagotovili dostojno pokojnino. “Treba bo razmišljati tudi o ukrepih za povečanje natalitete in ustvariti ustrezne pogoje za ustvarjanje družin,” je dejal. Spomnil je, da nekatere države, na primer Nemčija in Švica, demografske težave rešujejo tako, da “svoja vrata odpirajo migracijam”. “Ravno sedaj je pravi čas, da odpiramo ta vprašanja, da o njih razmišljamo in da poiščemo ustrezne rešitve,” je dejal Erjavec.

Strategijo dolgožive družbe, ki jo je na vladni strani koordinirala naša državna sekretarka Mija Pukl, bo vlada predvidoma potrdila v začetku julija, zatem pa bodo posamezna ministrstva pripravila akcijske načrte. Osnutek strategije sicer poudarja pomen aktivnega staranja in temelji na štirih stebrih, ki so aktivnost, samostojno in varno življenje vseh generacij, vključenost v družbo ter okolje za aktivnost v celotnem življenjskem obdobju.

(ns, sta)