Novice

25/04/2017
 

Zvišali smo minimalne pokojnine!

Nedopustno je, da se človek, ko preživlja jesen svojega življenja, v katerem je trdo delal dovolj dolgo časovno obdobje, sooča z revščino. Pravzaprav ni samo nedopustno in nesprejemljivo, je tudi nespodobno, da za polno delovno dobo dobiš samo 440 fičnikov. Te štiri zelence in dva modra takoj vrneš nazaj v finančni tok države, saj je treba plačati elektriko, vodo, smeti, zdravstveno zavarovanje,… pa par litrov mleka in kruh lahko kupiš in kilogram mesa – pa spet nekaj od tega daš nazaj v proračun skozi DDV. Če slučajno potrebuješ še kakšna zdravila, ki jih je treba doplačati ali pa celo, da čakaš na kakšen medicinski pregled in ti zdravstveno osebje pove, da boš na vrsti šele čez pol ali eno leto in ti hkrati pove, da lahko prideš na pregled prej, vendar samoplačniško, si lahko samo še obrišeš solze.

S sprejemom tega predloga zakona, ki ga bomo v poslanski skupini DeSUS seveda podprli vsi, bomo ublažili stisko upokojencev, tistih, ki so se redno, starostno upokojili.  Za polno pokojninsko dobo, torej za vsa pošteno oddelana predpisana leta po vsakokratni veljavni pokojninski zakonodaji, danes zagotavljamo minimalno pokojnino v višini 500 evrov.

V DeSUS smo bili prvi, ki smo prisluhnili pobudi, ki je prišla s strani upokojencev. Prav je, da je bila zadeva koalicijsko podprta ter da se je predlog zakona vložil kot vladni zakon . To kaže na to, da ta koalicija zna prisluhniti malemu človeku in da se trudimo v dani finančni situaciji in ob izboljšanih ekonomskih kazalcih vračati upokojencem vse, kar jim je bilo v preteklosti odvzeto. Res je, da to delamo postopoma. Ampak dovolj vztrajno, da bo starejša populacija poplačana za vse, kar je žrtvovala za to, da smo kot država uspešno prebrodili gospodarsko krizo. Usklajevanje pokojnin je bilo bodisi zamrznjeno ali pa zgolj minimalno kar nekaj let. Je pa minulo leto prineslo kar dvakratno uskladitev pokojnin. Letos smo pokojnine tudi že uskladili in dejstvo, ki ga je potrebno poudariti je, da je bila uskladitev pokojnin v letošnjem februarju višja, kot bi znašala redna uskladitev po sistemskem zakonu – torej ZPIZ-2. Z gotovostjo lahko potrdimo tudi, da letos dobijo letni dodatek prav vsi upokojenci.

Glede dotične tematike bi želeli izpostaviti še naslednje:

1.        Vladni predlog zakona, ki je bil vložen na pobudo in angažiranju predsednika ZDUS, je imel v štartu resda drugačen namen – to je zagotoviti višje pokojnine tistim upokojencem, ki so delali nekoliko daljšo dobo od predpisane vendar ne v enotnem znesku, pač pa v razponu od 470 do 500 evrov. V naši poslanski skupini smo takoj opozorili na zelo izpostavljen problem revščine starejših žensk, zlasti še tistih,  ki ostanejo na jesen življenja same. Te bi po prvotnem predlogu zakona še vedno ostale prikrajšane, saj so se upokojevale že s 35 leti pokojninske dobe. Zato nas veseli, da smo našli rešitev, ki bo zagotovila minimalno pokojnino vsem upokojenim, ne glede na to, v katerem obdobju so izpolnili zakonske pogoje za polno upokojitev, torej upokojitev s tako imenovano polno predpisano dobo za polno starostno upokojitev.

2.        Pomembno oziroma ključno za to, da pa bodo pokojnine nasploh dostojne je, da seveda poleg rednega usklajevanja pokojnin, že v času aktivnega dela, delavci dobijo dostojno plačilo. Kaj je to dostojno plačilo, je na žalost v tej naši družbi večen problem nekaterih! Ampak zagotovo dostojno plačilo za opravljeno delo ni 613 evrov!  To, da je minimalna plača pod pragom revščine, pove, da je nekaj narobe v naši državi. In verjetno se ni treba posebej spraševati, zakaj so potem pokojnine tako nizke! In prav nobeno zaostrovanje pogojev za upokojitev po Beli knjigi ne bo pomagalo trenutnim in vsem bodočim upokojencem, če nočemo  videti problemov resnično tam, kjer v resnici so!

Skratka,  z veseljem smo poslanke in poslanci potrdili ta zakon, ki daje garancijo za minimalno pokojnino vsem, ki so pošteno in trdo oddelali svoje, zagotovo pa vsaj v DeSUS ne bomo ostali samo pri tem prvem koraku na poti izboljševanja standarda naših državljank in državljanov!
_ _ _

PS