Poslanci

25/04/2017
 

Predlagali smo zakon za sistemsko ureditev dodatka k pokojnini za izjemne športne dosežke

Prvopodpisani Peter Vilfan je s sopodpisi še 53 drugi poslank in poslancev DeSUS ter drugih poslanskih skupin v parlamentarni postopek vložil predlog zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa. Zakon opredeljuje pogoje in postopek za pridobitev dodatka, ki bo sicer zamenjal t.i. izjemno pokojnino za športnike, urejeno po veljavnem zakonu.

Na podlagi novega zakona se bo pravica do dodatka k pokojninam podelila slovenskim državljanom, ki bodo z delom in izjemnimi dosežki na področju športa trajno prispevali k razvoju družbe in ugledu Slovenije.

Namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Peter Vilfan je na današnji novinarski konferenci spomnil, da je obstoječi zakon o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge, ki ureja tudi izjemne pokojnine športnikov, zastarel. Da ne zagotavlja enake obravnave upravičencev, je pred leti opozorilo tudi računsko sodišče.

Če v skladu z obstoječim zakonom o dodelitvi izjemne pokojnine odloča pristojni minister, pa bo po novem zakonu dodatek postal udejanjena pravica športnika, ki bo izpolnjeval posebne pogoje. Kriterije bo ministrstvo za šport v treh mesecih po sprejemu zakona definiralo s pravilnikom, je pojasnil Vilfan.

T.i. izjemno pokojnino po zakonu o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge, zdaj lahko prejemajo osebe za delo in dosežke na področju športa, kulture in znanosti, je spomnil Vilfan. Za upravičence na področju športa pa bo ta zakon z uveljavitvijo novega prenehal veljati. Zanje se bo ta pokojnina preimenovala v dodatek, ki ga bodo lahko prejemali ob starostni ali invalidski pokojnini.

Po besedah Vilfana nov zakon v tem trenutku ne bo imel neposrednih finančnih posledic za državni proračun. Športniki, ki trenutno dosegajo izjemne rezultate, bodo namreč šele čez leta upravičeni do starostne pokojnine in tako tudi do dodatka.

Predlog zakona predvideva, da so upravičenci do dodatka tisti športniki, ki so v svoji karieri dosegli vrhunske rezultate. To so nosilci olimpijske in paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, šahovske olimpijade ali medalje svetovnega prvenstva v olimpijskih kolektivnih športnih panogah in olimpijskih športnih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci, je povedal Vilfan.

Do dodatka bodo upravičeni tudi dobitniki Bloudkove nagrade za vrhunski mednarodni dosežek.

Dodatek k pokojnini se bo po predlogu zakona odmeril v mesečnem znesku od razlike med starostno ali invalidsko pokojnino, ki jo prejema upravičenec, in z zneskom starostne pokojnine za ženske, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe. Dodatek bo znašal najmanj 70 in največ 100 odstotkov razlike.

(ns, sta)