Poslanci

19/04/2017
 

Poslanska skupina DeSUS enotno glede zdravstvene zakonodaje

Danes smo odločno zavrnili navedbe predstavnikov SMC glede neenotnosti poslanske skupine pri predlogih na področju zdravstva ter trditve ministrice Milojke Kolar Celarc, označili za nekorektne.

Namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Peter Vilfan je v izjavi novinarjem v DZ ocenil, da so trditve glede neenotnosti DeSUS pri zdravstveni zakonodaji neprimerne, nekorektne in neprofesionalne. Ministrica pa s tem, da je danes ni bilo na predvideno srečanje s poslanci DeSUS, po njegovih besedah ni nič izgubila, “tako kot tudi ne bi nič pridobila, če bi prišla”.

“Tudi trditev ministrice, da se DeSUS ne zavzema za javno zdravstvo, je najmanj smešna,” je bil oster Vilfan. V programu DeSUS bo po njegovih besedah vedno navedeno zavzemanje za javno zdravstvo, javno šolstvo in socialno državo. Spomnil je še, da v DeSUS ves čas zastopajo stališča, ki jih na sestankih glede zdravstvene reforme zagovarja poslanec Tomaž Gantar.

Tudi Gantar je poudaril, da je od ministrice nekorektno, da poskuša vnašati razdor glede dela poslanske skupine DeSUS. Sam namreč verjame, da je treba razpravljati o argumentih in rešitvah, ne glede na to, kaj si on in ministrica mislita drug o drugem.

Glede na to, da jih pri sprejemanju zdravstvene zakonodaje čaka še veliko dela, Gantar upa, da se je tudi ministrica iz tega nekaj naučila: “Da se pogovarjamo ter ne poskušamo s podtikanji in nenazadnje kršitvami koalicijskega dogovora, tudi z njene strani”.

Glede na to, da so po Gantarjevih besedah prišli do mrtve točke in glede na po njegovem mnenju nekorekten način, za katerega se je odločila ministrica, se je tudi predsednik Karl Erjavec strinjal, da se je smiselno pogovarjati tudi na drugem nivoju, je pojasnil Gantar.

Ob vprašanju, ali so pripravljeni na kompromise, je Gantar ocenil, da so predlogi DeSUS pošteni in v skladu s koalicijskim sporazumom. “Treba je še enkrat brez pretiranih čustev o tem razpravljati,” je dejal, a dodal, da bodo brez dvoma vztrajali pri zapisanem v koalicijskem sporazumu.

(ns, sta)