Novice

13/02/2017
 

Franc Jurša Cerarju postavil vprašanje o dvigu prispevne stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS je na 27. redni seji Državnega zbora na predsednika Vlade RS, dr. Mira Cerarja, naslovil ustno poslansko vprašanje v zvezi z dvigom prispevne stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
_ _ _

Delodajalcem se je v letu 1996 z namenom povečanja konkurenčnosti, vlaganja v raziskave in razvoj, odpiranja novih kakovostnih delovnih mest začasno do ukinitve davka na plače znižala prispevna stopnja za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pred tem je bila prispevna stopnja tako delojemalcev in delodajalcev enaka in določena v višini 15.5 %. Že skoraj 20 let delodajalci plačujejo skoraj polovico manj kot njihovi zaposleni (8,85 %), izpad v pokojninski blagajni pa je prevzela država s transferjem iz proračuna. Slednji iz tega naslova danes znaša okoli 1,5 milijarde evrov. Davek na izplačane plače je bil že davno ukinjen, prispevna stopnja pa se ni popravila.

Bela knjiga o pokojninah je pripravljena. Slednja naj bi bila podlaga za novo pokojninsko reformo, kot izhodišče za njeno vsebino pa je postavljena osnovna teza o staranju prebivalstva in prezgodnjem upokojevanju, ki naj bi bila glavna krivca za nestabilnost in nevzdržnost pokojninske blagajne.

Bore malo ali nič pa ni govora o tem, kako bi povečali priliv v pokojninsko blagajno in s tem zmanjšali proračunski odhodek. Niti malo se ne razmišlja o tem, da bi, po moji oceni izjalovljen odpustek gospodarstvu ukinili. Če ne takoj, pa vsaj postopoma vsaj izenačili, če ne že dvignili delodajalčev prispevek za pokojnine nad odstotek delavčevega.

Zato me zanima, gospod predsednik, kakšno je Vaše mnenje glede takega predloga?