Ostalo

07/02/2017
 

Tomaž Gantar prepričan o pravilnosti podeljevanja koncesij v preteklosti

Predsednik odbora za zdravstvo in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci dejal, da pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da so bile koncesije v zdravstvu v preteklosti podeljene na zakonit način. Glede ovadb, ki jih je ministrstvo vložilo zoper več nekdanjih ministrov, tudi njega, pa znova omenja možnost ovadbe zaradi krive ovadbe. Gantar vsebine ovadbe sicer zaenkrat ne pozna, razume pa jo kot potezo nagajanja.

Gantar je poudaril, da je bil postopek podeljevanja koncesij med njegovim ministrovanjem enak kot pri njegovih predhodnikih. Opozoril je, da je bila pravna praksa podeljevanja koncesij nekoliko bolj jasna šele od leta 2014 naprej, ko ni bil več minister. Spomnil je na dve različni odločbi vrhovnega sodišča o tej zadevi.

Gantar je na novinarski konferenci ponovil, da gre za napad nanj in da sta njegova predhodnika Zofija Mazej Kukovič in Andrej Bručan, ki sta po poročanju medijev tudi med ovadenimi, le “postranska škoda ministričinih napadov name”, za kar mu je žal. Glede na to, da se vprašanje koncesij obravnava tudi v zakonu o zdravstveni dejavnosti, ki je v pripravi, je Gantar dejal, da so pridobili glede tega pravno mnenje strokovnjaka, “ki pravi, da so bile koncesije v preteklosti podeljene na zakonit način in ministrstvo tudi v zvezi s pripravo nove zakonodaje napačno interpretira evropsko direktivo in predhodne odločitve”. Ob tem je ponovil, da bo “glede na vse, kar ministrica počne” očitno moral razmisliti o ovadbi zaradi krive ovadbe.

Gantar in predsednik Karl Erjavec sta se dotaknila tudi priprave zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ocenila sta, da je na prvi pogled všečen, a je v njem veliko pasti in nedorečenosti. Po Gantarjevem mnenju tudi ni napisan v smislu, kaj bomo imeli bolniki več in kako učinkoviteje in racionalneje delati. Prepričan je, da bo potrebnega še kar nekaj časa, da pridejo do skupne rešitve, ki bo pomenila korak naprej.

Kritičen je bil tudi Erjavec, ki meni, da so zakonski predlogi s področja zdravstva, ki jih je pripravila ministrica, “še daleč od prave reforme”. “Videli bomo, kakšen je končni izplen vseh njenih predlogov,” je dejal in dodal, naj ministrica pokaže, kaj zmore in potem bodo ocenili njeno delo.

Vir: (ns, sta)