Poslanci

08/11/2016
 

ZA javno osnovno šolstvo!

Ob robu interpelacije ministrice dr. Maje Makovec Brenčič smo se v stališču poslanske skupini jasno in glasno opredelili ZA JAVNO ŠOLSTVO. Spodaj objavljamo celotno stališče, ki ga je tokrat predstavil Peter Vilfan, namestnik vodje poslanske skupine DeSUS.

_ _ _

Počasi smo se že navadili, da praktično vsak mesec na eni izmed rednih ali izrednih sej obravnavamo interpelacijo o delu in odgovornosti enega izmed ministrov. Pet jih je za nami, danes je šesta, pred nami sta še dve, ena celo o odgovornosti celotne vlade. Še malo pa bomo postavili rekord. Vse skupaj je seveda neproduktivno, ta inflacija interpelacij ne koristi nikomur, sploh pa ne tistim, ki jih vlagajo. SDS postaja z dneva v dan bolj patetična – niste znali vladati, a včasih ste bili vsaj dobra opozicija, danes pa vam tudi to ne gre več od rok.

Nekoč je veljalo, da je interpelacija nek resen opozicijski instrument, ki opozarja na slabo delo oz. nedelo dotičnega ministra, danes pa ob njeni omembi že vsak na ulici zamahne z roko in si misli svoje. Interpelacije ne ganejo več nikogar, še medijev ne. Zato ne mislite, spoštovana opozicija, da si dvigujete popularnost. NE, javnost vas je že davno prebrala, gre vam le za pomp in poceni populizem. Nič več, nič manj. Razvrednotili ste institut interpelacije, in ko si jo bo nek minister resnično zaslužil, bo ta izzvenela, nihče se ne bo sekiral, nikogar ne bo več zanimala vsebina. In to je škoda. Ostalo je nagajanje, blokiranje delovanja posamičnih ministrstev, šov za tiste že prepričane, kot je nekdo v tem parlamentu že dejal – otroški vrtec.

Samo spomnite se za lase privlečene interpelacije zoper zunanjega ministra Karla Erjavca, ki ni bila vredna niti svojega imena. Pa pustimo to, NSi in Matej Tonin sta si pač želela na ta način dvigniti »rejting«. Razumemo, majhni ste, rabi bi višje, želeli ste si zaigrati v Ligi prvakov, a ste si vmes zabili avtogol.

 Današnja interpelacija žal ne bo tako zabavna kot tista Erjavčeva, danes gre za trk konceptov, trk svetov. Eni so za zasebno, drugi smo za javno! Ne gre za izvrševanje odločbe ustavnega sodišča, neizvršenih odločb imamo mimogrede kar 12, gre za mnogo več. Gre za to ali bomo v Sloveniji še imeli kvalitetno in vsem dostopno javno osnovno šolstvo? Morda se zdi ta trditev ta moment pretirana, a v resnici gre za začaran krog, ki ga bom nadalje pojasnil. Vsi otroci so imajo enake pravice in vsi si zaslužijo dobro osnovno izobrazbo, ki je osnova za nadaljnje življenje. Tu kot država ne smemo zatajiti. Otrokom moramo omogočiti čim boljšo in seveda brezplačno javno šolstvo.

 V poslanski skupini DeSUS nismo proti zasebnemu šolstvu, koncept zasebnega šolstva kot dopolnitev javne mreže podpiramo, a z jasno ločnico med javnim in zasebnim. Odločitev ustavnega sodišča o enotnem financiranju spoštujemo, ni pa potrebno da se z njo tudi strinjamo – sploh pa zato, ker se tudi ustavni sodniki med seboj ne strinjajo. Taisto sodišče je namreč leta 2001 odločilo, da je različno financiranje javnih in zasebnih šol v skladu z ustavo, leta 2014 pa so mnenje spremenili, pa še to s preglasovanjem 5:4.

 Prav zato smo tudi mi podpisali pobudo za spremembo in dopolnitev 57. člena Ustave RS, na način da bi se javno šolstvo financiralo iz javnih sredstev, zasebno pa se lahko financira v omejenem obsegu, kar bi urejal poseben zakon. Takšna ureditev velja v večini evropskih držav in trenutna ureditev, ki predvideva 85% sofinanciranje je več kot primerna. Sosednja Italija recimo za zasebne šole namenja 0,00 %, Avstrija okoli 75%, Danska med 80 in 85%, Nemčija med 50 in 99% – odvisno od programa, zvezne dežele, itd.

Ena redkih držav OECD, ki 100% financira javne in zasebne osnovne šole je Švedska. In vedno bolj se izkazuje, da se niso odločili prav. Kvaliteta programov pada, dosežki učencev v primerjavi z drugimi državami padajo, povečala pa se je segregacija med otroki. Si res želimo to?

 V DeSUS gremo celo dlje, menimo, da zasebne osnovne šole z vidika kakovosti pri nas sploh niso potrebne. A seveda spoštujemo Splošno deklaracijo o človekovih pravicah in Konvencijo o otrokovih pravicah, zato je staršem treba dati možnost, da svoje otroke izobražujejo v skladu s svojimi filozofskimi in verskimi prepričanji, a ne na račun javnega šolstva.

 Bojimo se za javno šolstvo in podatki iz drugih držav potrjujejo, da naša skrb ni neupravičena. Danes imamo 5 zasebnih osnovnih šol, če sprostimo financiranje, verjemite, da jih bo kmalu bistveno več, to pa na koncu pomeni le eno – manj denarja za javne šole. In vemo, da je denarja že danes premalo. Te bodo na dolgi rok postale manj kakovostne, starši bodo svoje otroke raje vpisovali v boljše zasebne šole. Vse to pa bo povzročilo nove neenakosti, in na to v poslanski skupine DeSUS ne moremo pristati.

 Ali si res želimo, da bi se naši otroci že v osnovni šoli delili na tiste z elitno zasebno izobrazbo in tiste s slabšo javno izobrazbo. In posledično se učenec javne šole kasneje ne bo uspel vpisati na izbrano srednjo šolo, niti na dobro fakulteto. Pa ne le to, zasebne šole so samo v mestih. Ali je kdo zaznal kakšno željo ali namero za odprtje zasebne šole v Osilnici? Seveda ne! To pa pomeni, da bodo otroci iz podeželja že v osnovi diskriminirani. NE, tega v poslanski skupini DeSUS ne moremo dopustiti. V taki Sloveniji si ne želimo živeti. Mi podpiramo enake možnosti za vse!

In ker ta interpelacija ne govori o ničemer drugem kot o (ne)izvrševanju ustavne odločbe, kaže pa veliko željo predlagateljev po privatizaciji javnega šolstva, interpelacije zoper ministrico dr. Majo Makovec Brenčič (večinsko) ne bomo podprli!