Teren

24/10/2016
 

PREDSTAVITEV GOSPODARSKE DIPLOMACIJE MZZ V TRŽIČU

Ideja o predstavitvi gospodarske diplomacije, ki jo v okviru svojega poslanstva izvaja Ministrstvo za zunanje zadeve RS, se mi je porodila že spomladi, z veliko dobre volje in pripravljenosti za sodelovanje, tako s strani predsednika naše stranke in hkrati ministra za zunanje zadeve, Karla Viktorja Erjavca  kot župana občine Tržič, mag. Boruta Sajovica s sodelavci, Regionalne razvojne agencije za Gorenjsko in Območne gospodarske zbornice za Gorenjsko, smo dogodek pred kratkim tudi realizirali.

Minister Erjavec je veliko število udeležencev nagovoril z besedami: »Glede na svojo lego, infrastrukturo, bližino avtoceste in letališča ima Tržič izjemne možnosti za nadaljnji gospodarski razvoj. Vemo da je bil v preteklosti Tržič močno gospodarsko središče in nobenega razloga ne vidim, da se v prihodnosti Tržič ne bi mogel vrniti na iste pozicije«.

Iz podatkov AJPESA je razvidno, da je na območju tržiške občine registriranih 313 družb z omejeno odgovornostjo in 679 samostojnih podjetnikov, zato tudi sama verjamem, da bo kljub propadu nekoč velikih podjetij, kot sta Peko in BPT, Tržič kmalu spet gospodarsko cvetoče mesto.

V dnevih pred dogodkom sem malce povpraševala, če se kdo želi udeležiti predstavitve. Odzivi so bili različni in po svoje tudi presenetljivi. Nekateri so bili navdušeni, drugi pa pregovorno slovensko nergaški, češ: »dovolj imam že te teorije in politikov; se ne splača; in podobno«. Spoštujem vsako mnenje, a hkrati priznam, da te logike ne razumem. Ljudje radi godrnjajo, da država zanje in za zasebni sektor ne stori nič, po drugi strani pa niti ne želijo izvedeti, kakšne možnosti za širitev in uspešno delovanje njihovega podjetja so jim na voljo.

Vendar – zadeva dokazano deluje – diplomatska mreža nam odpira vrata v svet. Minister Erjavec je poudaril, da se je potrebno le odpreti in se opreti na državo in njeno gospodarsko diplomacijo. V zadnjih letih izvoz raste po več kot 10 odstotkov letno. Podjetniki se bodo morali zavedati, da na določene trge brez posredovanja države enostavno ni moč priti, sploh če govorimo o Ruski Federaciji, arabskem svetu, osrednji Aziji, Afriki in to so hitro rastoči trgi.

Po izredno plodni razpravi smo se odpravili na ogled dveh, v preteklosti uspešnih tržiških tovarn z nekaj tisoč zaposlenimi: Bombažne predilnice in tkalnice Tržič in tovarne čevljev Peko Tržič.  V obeh stavbah je prostora ogromno, vendar sta tudi obe stavbi v velikem obsegu spomeniško zaščiteni, zato se v njih ne bodo mogle izvajati kakršnekoli gospodarske dejavnosti, bi bili pa ti prostori lahko uporabljeni recimo za namene muzejske dejavnosti.

Lahko smo le veseli, da je bilo delovanje gospodarske diplomacije s konkretnimi predlogi predstavljeno tudi v Tržiču. In če strnem predstavitev veleposlanika mag. Franca Buta, lahko zapišem: »UPORABITE NAS! LAHKO VAM POMAGAMO POISKATI ZAINTERESIRANE PARTNERJE V TUJINI, LAHKO VAM POMAGAMO NAVEZATI STIKE, LAHKO VAM ORGANIZIRAMO SREČANJE – NE MOREMO PA VAM NAREDITI IZDELKA IN NAMESTO VAS PODPISATI POGODBE.«

 mag. Jana Jenko

OO DeSUS Tržič

This slideshow requires JavaScript.