Poslanci

15/09/2016
 

Poziv ZZZS – mag. Julijana Bizjak Mlakar

Spoštovani,

neprijetno me je presenetil ponoven poskus varčevanja v zdravstvu na najbolj ranljivi skupini prebivalcev, tokrat pri kontracepciji v škodo zdravstvenega varstva in reproduktivnega zdravja žensk.

Doplačilo za hormonsko kontracepcijo bi prizadelo socialno najbolj ogroženo skupino prebivalstva in bi onemogočilo uresničevanje ustavne pravice žensk do svobodnega odločanja o rojstvu. Predvideni začetni prihranek zdravstvene blagajne v višini okoli 2 mio evrov bi nedvomno prinesel zdravstveni blagajni višje kasnejše stroške zaradi povečanja števila nezaželenih nosečnosti in posledično zvišanja števila splavov. Prav tako niso bile premišljene družbene in socialne posledice doplačil, zato o takšnem predlogu ZZZS sploh ne bi smel odločati.

V demokratični družbi ni sprejemljivo krčenje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja kar s pomočjo aktov zdravstvene zavarovalnice ob soglasju pristojnega ministra, skratka brez predhodnih sprememb ustreznega zakona, demokratičnih postopkov odločanja in torej brez oči javnosti. Posledice sedanjega načina odločanja o zdravstvenih pravicah v obliki manjše zdravstvene varnosti in preprečevanja dostopa do zdravljenja najbolj ranljivim skupinam prebivalcev so krepko načele naše javno zdravstvo, ki je bilo nekdaj zgled drugim državam.

Zato pozivam upravni odbor ZZZS, da spornega sklepa o določitvi terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov ne sprejme, ministrico za zdravje pa pozivam, da pri pripravi napovedane zdravstvene zakonodaje poskrbi, da se bo o pravicah prebivalcev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja lahko odločalo le v okviru demokratičnih postopkov v Državnem zboru RS.

S spoštovanjem,
mag. Julijana Bizjak Mlakar, poslanka DZ RS