Novice

14/09/2016
 

Interpelacij ne bomo podprli

Interpelacij ne bomo podprli, želimo ohranjati politično stabilnost!

Poslanska skupina DeSUS ne bo podprla interpelacij zoper tri ministre, saj želimo ohranjati politično stabilnost. Ministrici Milojki Kolar Celarc in ministru Petru Gašperšiču dajemo priložnost za izpolnitev pogojev do konca leta, sicer pričakujejo, da ju bo premier Miro Cerar zamenjal sam.

Pričakujemo, da bo ministrica za zdravje uresničila cilje, ki si jih je sama zadala. “To pa je, da bo do 12. decembra vložila v javno razpravo zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju,” je na novinarski konferenci povedal minister Erjavec.

Želimo, da bi ta zakon omogočil močnejše javno zdravstvo, od ministrice Kolar Celarčeve pa pričakujemo, da bo predstavila financiranje zdravstvenega sistema. Kakovostni zakoni nič ne pomagajo, če ni ustrezne finančne podpore, je opozoril minister Erjavec in spomnil na dolge čakalne vrste v zdravstvu.

Interpelacije zoper ministrico za zdravje v DeSUS ne bodo podprli. A če pogojev ne bo izpolnila, od premierja pričakujemo, da bo predlagal ministra, ki bo vedel, kako rešiti težave v zdravstvu.

Nezadovoljni smo tudi z delom ministra za infrastrukturo, in sicer ne le glede drugega tira, pač pa tudi glede drugih projektov. Med drugim je Erjavec naštel tretjo razvojno os in težave na področju energetike. A tudi njemu dajemo še eno priložnost. Pričakujejo, da bo do konca leta jasno povedal, kako bo financiran drugi tir in kakšna natančno bo vrednost projekta. Če bo financiran na podlagi javno-zasebnega partnerstva, pričakujejo odgovor, kako bo zasebni partner poplačan.

Podpredsednik DeSUS in poslanec Tomaž Gantar je povedal, da je odločitev poslanske skupine enotna in je tudi pogoj stranke za podporo Gašperšiču na interpelaciji dovolj jasen. Če odgovorov ne bo predstavil, je odgovornost za projekt prevzel premier, je spomnil Gantar. “Mesec ali dva razlike ne igrata tako pomembne vloge, da bi ogrožali normalno delovanje vlade,” je še dodal glede priložnosti ministroma.

Če Kolar Celarčeva in Gašperšič pogojev ne bosta izpolnila, v DeSUS pričakujejo, da bo Cerar ukrepal. “Če tega pogoja ne bo sprejel, se bojim, da se bo morala poslanska skupina še enkrat sestati,” je opozoril Erjavec. A kot je seznanjen, tudi premier ne namerava v nedogled čakati na konkretne rezultate omenjenih ministrov.

Po besedah vodje poslancev DeSUS Franca Jurše so premierju danes nekako “naložili obveznost spremljanja na področju infrastrukture ter ustreznega ukrepanja, če rezultatov ne bo”.

Minister Erjavec je napovedal tudi brezpogojno podporo ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič, ker DeSUS podpira javno šolstvo. Ministrici namreč SDS v interpelaciji očita neuresničevanje ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva, a je Erjavec spomnil na vsebinsko različne odločbe sodišča glede tega področja.

Predsednik DeSUS  je ob zaključku še pojasnil, da je opozicija začela z akcijo vlaganja interpelacij zoper ministre. “Ne moremo biti povsem zadovoljni z njihovim delom, vedno so možnosti za kritiko. A je v tem trenutku ključno, da ohranjamo politično stabilnost in močno vlado,” je ocenil in dodal, da v prihodnjih tednih pričakujejo vložitev novih interpelacij, špekulira pa se tudi o vložitvi nezaupnice vladi.

Vendar pa je politična stabilnost po njegovih besedah ključna tudi zaradi dobrih rezultatov Slovenije, zlasti na gospodarskem področju. Rezultati sicer niso le zasluga vlade, pač pa tudi uspešnega delovanja gospodarstva in ustreznih mednarodnih okoliščin, je zaključil Erjavec.

_ _ _

Povzeto po STA