Novice

28/07/2015
 

Boris Pahor čestital Julijani Bizjak Mlakar

Boris Pahor čestital Julijani Bizjak Mlakar za besede o narodni zavesti (Trst/Gorica – MMC RTV SLO/STA)

Ministrica spomnila na pomen skrbi za slovenski jezik.

Tržaški pisatelj Boris Pahor je javno čestital ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar za izjave ob nedavnem obisku Gorice. V svojem govoru je med drugim poudarila, da v matični domovini pogreša več narodne zavesti, in dodala, da bi jo lahko uvažali iz zamejstva.

“Čutim lepo dolžnost, da ministrici Julijani Bizjak Mlakar čestitam, ker prvič v vsem povojnem času slišim takšno izjavo od katerega od predstavnikov slovenske kulture ali ministrstva, odkar je nastala slovenska država,” je po poročanju portala Slovencev v Italiji slomedia.it poudaril mednarodno uveljavljeni književnik.

Ministrica, o njenih besedah je pisatelj bral v tedniku Slovencev v Italiji Novi glas, je med drugim izrazila veselje, da je spoznala njihovo delovanje, ki je pomembno za to, da se na tem prostoru ohranita slovenščina in slovenski narod. Obenem pa je obžalovala, da v matični domovini velikokrat ni tako močne zavesti. Kot jo je povzel Pahor, je dodala, da bi jo morali uvažati iz zamejstva, saj je Ljubljana pod pritiskom angleščine, identiteta pa se izgublja.

M. K.