Poslanci

21/02/2015
 

Poslanska skupina DeSUS bo vztrajala na usklajevanju pokojnin!

Vodja poslanske skupine Franc Jurša se je v stališču glede Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015, ki ga v celoti objavljamo spodaj, udarno zavzel za usklajevanje pokojnin v letu 2015, če bo lanska gospodarska rast višja od 2,5 odstotka.

   

Spoštovani vsi prisotni!

Na voljo imam premalo časa, da bi v stališču povzel razpravo, ki se je odvila znotraj naše poslanske skupine in odzive mojih kolegic in kolegov po torkovi seji odbora za finance.

Zato se bom osredotočil le na dve ključni vsebinski zadevi, prioritetni za našo stranko in PS DeSUS. Naj uvodoma poudarim, da bi morala biti skrb za socialno varnost skrb vseh nas tu prisotnih. Vendar kot kaže, na žalost, ni. Moram pa biti korekten in omeniti Socialne demokrate in Združeno levico –  ti so nam in upokojencem prisluhnili.

Prva zadeva je naše prizadevanje po ohranitvi varovalnega mehanizma za pokojninski sistem v okviru 1. člena novele, za skrajni primer: če se zgodi, da denarja za pokojnine v pokojninski blagajni zmanjka. Pa ne trdimo, da se bo to zgodilo. Predlagali smo le, da se to varovalko ohrani. Vlada je rekla, da ni bojazni za to ter da bodo pokojnine v vsakem primeru izplačane. A poglejte: vlada je tudi omenila, da bodo izplačane iz naslova pokojninskih prispevkov, drugih prihodkov pokojninske blagajne in transfera iz proračuna. Sprašujem vas, kaj če to ne bo dovolj? Samo poglejte sedanji primer, ko je potrebno sprejemati rebalans zaradi višjega števila upokojencev. Demografska slika se spreminja in vnaprej točno napovedati in zagotavljati, da bo dovolj sredstev za pokojnine, ni možno. Ni razloga, da ne bi ohranili te varovalke, za vsak slučaj.  

Naša druga, ključna zahteva je: usklajevanje pokojnin v primeru več kot 2,5 odstotne gospodarske rasti. Tu, naj vas ponovno spomnim, največji koalicijski partner, gre za zavezo iz koalicijske pogodbe. Pokojnine se niso usklajevale od leta 2010! Koliko znašajo – vsi vemo. Ali se zavedamo, kako je preživeti se s pokojnino 200, 300, 400 €? Bi bili sposobni? NE! In tega, dragi kolegi, niste imeli pred očmi, ko ste zavrnili naš predlog.

Tudi vi, dragi kolega iz Nove Slovenije, ki ste na odboru zavrnili naše prizadevanje. Moram priznati, da ste nas presenetili in razočarali. Tako zavzeto vedno proglašate, da se še kako borite za upokojence. Vaš kolega Vrtovec pa je ob razpravi o rebalansu našo zahtevo po usklajevanju pokojnin označil kot »naš izjemen apetit«. Naš apetit!!!! Pa kaj se vi hecate! Ja, upokojenci bi imeli apetit še po čem drugem, ne samo npr. po zelju in krompirju, če bi le lahko. Verjemite mi, tudi njim diši pečenka, a si je nekateri ne morejo privoščiti. Nisem pričakoval, da boste usklajevanju pokojnin nasprotovali. Res ne! Bodite odkriti in obrazložite svojim volivcem vaše spogledovanje z neoliberalnimi načeli, ob tem, da na stare, obubožane ljudi pozabljate. Povejte jim to v nedeljo pred kosilom!

In na koncu moram pokazati prst tudi na vas, z vsem dolžnim spoštovanjem, minister Mramor in tudi na vse ostale člane največje koalicijske stranke.

Gospod minister! Bom poskušal biti blag: kako si drznete govoriti, da so se v rebalansu povišale samo pokojnine, namenoma pa »pozabite« ob tem povedati, da je to šlo le na račun višjega števila upokojencev. Nihče od upokojencev ni dobil niti centa višjo pokojnino. Takšnega zavajanja v PS DeSUS ne dopuščamo! Naš amandma glede usklajevanja pokojnin, če bi bil sprejet, pa bi pomenil, da upokojenec prejme povprečno cca 10 € več. Nekateri bi rekli, smešno nizek znesek. Res je, mi se lahko odpovemo tem desetim evrom, za marsikoga pa je to izjemnega pomena. Pečenka poleg zelja in krompirja. Za zdravila namreč ni dovolj.

In gospod minister, da pomeni naš amandma »udar na proračun v zadnjem trenutku«, da smo vas z vložitvijo »tik pred sejo presenetili«, da gre za našo potezo, ki da je »nerazumna in napačna«. Tukaj pa vas (bom lepo rekel) prosim, da besede vzamete nazaj. Poglejte si kakšen zapisnik koalicijskega usklajevanja, vprašajte vodjo PS SMC, povprašajte svoje državne sekretarje, navsezadnje povprašajte svojega šefa, da ne boste tako presenečeni. Skupaj smo sedeli večkrat na to tematiko, približno 4 mesece in večkrat smo opozorili, da v primeru gospodarske rasti usklajevanje mora biti in da bomo to zahtevali mi, če tega vlada ne bo upoštevala. In mi smo držali svojo besedo, nismo upokojencem obljubljali nekaj s figo v žepu, zato smo vložili amandmaje. In naj še enkrat povem ljudem: podprli so nas samo socialni demokrati in združena levica. Vsi ostali pa vam, dragi upokojenci, kot kaže, ne privoščijo teh dodatnih 10 €.

Ob tem vas moram vprašati, pa odgovora verjetno ne bom dobil: smo res postali država, ki raje kupi štirideset Hummerjev in dvajset protioklepnih raket, namesto da bi ta denar namenili za tiste, ki se prebijajo iz dneva v dan?

Zaključek pa namenjam vam, predsednik Vlade. Spoštovani g. Cerar! Tudi od vas smo pričakovali malce več tenkočutnosti. Priznam. Pojdite med ljudi. Pa ne na slavnostne predstave na mestne trge. Obiščite kakega upokojenca, brez kamer, sedite na zapeček (pa naj bo topel ali hladen) in samo poslušajte. Marsikaj bi vam izpovedali. Ob tem da vem, da so naši upokojenci trdni, potrpežljivi in vajeni vsega hudega.

Zato še enkrat g. Cerar: na tej seji pričakujemo vašo jasno zavezo, da se bodo pokojnine usklajevale naslednjem letu. Sporočite to upokojencem.

Z vsem dolžnim spoštovanjem do vseh in hvala za razumevanje.