Novice

17/02/2015
 

Poslanska skupina za usklajevanje pokojnin že v letu 2015

Poslanska skupina DeSUS je danes v proceduro vložila amandmaja na Novelo zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015 (ZIPRS1415), s svoji podpisi pa so nas podprli tudi kolegi iz koalicijskih Socialnih demokratov. O vloženih amandmajih, fiskalnem pravilu in demografskem rezervnem skladu so na novinarski konferenci spregovorili Franc Jurša, Tomaž Gantar in Uroš Prikl.

Kot je povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša, je poslanska skupina amandmaja vložila zato, »ker smo prepričani, da je z novelo zakona lahko ogroženo izplačevanje pokojnin, prav tako pa novela zakona ne predvideva usklajevanja pokojnin, ki se zaradi interventnih kriznih ukrepov, že od leta 2010 niso v polni meri usklajevale.«

»V poslanski skupini DeSUS zahtevamo, da se ustavi večletno padanje pokojnin ter zagotovi usklajevanje pokojnin z rastjo plač in rastjo življenjskih stroškov, zato smo tudi v koalicijsko pogodbo zapisali, da se v primeru več kot 2,5 odstotne gospodarske rasti v preteklem letu, pokojnine usklajujejo v skladu s 106. členom Zakona o pokojninsko invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Ko smo ugotovili, da Novela zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015 tega ne omogoča, smo bili priseljeni vložiti omenjena amandmaja, ki bosta omogočala nemoteno izplačevanje pokojnin tudi v primeru, da proračunskih sredstev ne bo dovolj ter polno usklajevanje pokojnin že letos, če se izkaže, da je bila lanska gospodarska rast višja od 2,5 odstotka,« je zaključil Jurša.

Poslanec Uroš Prikl je v nadaljevanju povedal, da poslanska skupina DeSUS fiskalno pravilo načeloma podpira, saj se poslanke in poslanci strinjajo z določilom pravil, s katerimi se krepi proračunska disciplina, s tem pa zagotavlja dolgoročna vzdržnost javnih financ. »Skrbi pa nas predlagana rešitev, ki jo vključuje osnutek amandmaja za novi 14.b člen. Ta predlagana sprememba za nas ni sprejemljiva, zato tega amandmaja ne bomo podprli. Menimo, da ukrep, ki naj bi bil namenjen za doseganje potrebne prilagoditve strukturnega salda v obdobju približevanja srednjeročnemu fiskalnemu cilju in se nanaša tudi na izdatke blagajn javnega financiranja za pokojnine, socialne transferje in stroške dela v javnem sektorju, predstavlja preveliko možnost za prekomeren poseg v osnovne, osebne pravice posameznikovje povedal Prikl.

Podpredsednik DeSUS in poslanec Tomaž Gantar je novinarsko konferenco sklenil z opozorilom vladi, da aktivnosti v zvezi z ustanovitvijo neodvisnega demografskega rezervnega sklada tečejo prepočasi. »Stranka DeSUS že več mandatov vlaga napore v dolgoročno vzdržnost pokojninske blagajne. Tudi v temu mandatu smo v stranki dosegli soglasno podporo in zavezo koalicijskih partnerjev, da bomo poiskali dolgoročno vzdržne in demografskim spremembam prilagojene vire za zagotavljanje dostojnih pokojnin. Za ustanovitev demografskega rezervnega sklada se je DeSUS zelo težko izpogajal že ob sprejemu pokojninskega zakona in še enkrat pozneje ob sprejemu Zakona o slovenskem državnem holdingu, na naše vztrajanje pa je bil v tem mandatu zapisan tudi v koalicijsko pogodbo. Zato računamo, da bo vlada k tej zavezi pristopila v najkrajšem možnem času in kar se da odgovorno.«