Novice

14/02/2015
 

Poslanska skupina DeSUS zaskrbljena glede domnevnega dogajanja v Banki Slovenije

Ljubljana, 11. februar 2015 – Poslanska skupina DeSUS je zaskrbljena spričo nedavnih informacij o domnevnem prirejanju bilanc slovenskih bank. Če je Banka Slovenije res prirejala bilance in posledično nezakonito razlastila za skoraj 600 milijonov evrov obveznic ter več kot 100 tisoč malih delničarjev, gre za afero najvišjega ranga, za katero bo nekdo moral odgovarjati. 

V poslanski skupini DeSUS zahtevamo, da se raziščejo vse okoliščine domnevnih nepravilnosti, zato bomo prispevali podpise za sklic seje DZ, kjer pričakujemo, da bo guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec pojasnil, kaj se je dogajalo ob pripravi izrednih ukrepov za banke, prav tako nas zanima, pod kakšnimi pogoji in s kakšnimi predpostavkami so bili izvedeni stresni testi slovenskih bank. Ob tem se nam odpira pomembno vprašanje, ali so državne banke res preveč kapitalizirane in kako je mogoče, da banke še vedno ne servisirajo slovenskega gospodarstva – kreditna aktivnost slovenskih bank je namreč po dokapitalizaciji bistveno nižja, kot je bila pred dokapitalizacijio.

Poslanke in poslanci DeSUS pričakujemo, da bodo ustrezno ukrepali tudi organi pregona. Ugotoviti je treba, če je šlo za kazniva dejanja, saj smo banke reševali z denarjem davkoplačevalcev, zato ustrezne odgovore pristojnih organov ter vseh vpletenih, pričakujemo v najkrajšem možnem času.

Franc Jurša
vodja poslanske skupine DeSUS