Novice

03/02/2015
 

Javno pismo predsedniku vlade

Spoštovani predsednik vlade dr. Miro Cerar,

Presenetila me je vest, ki sem jo te dni zasledil v medijih, da je ministrstvo za obrambo konec januarja objavilo javno naročilo za nakup 272 vozil različnih vrst za potrebe ministrstva. Še v tem letu pa načrtujejo tudi izvedbo postopka javnega naročila in sklenitev pogodbe z najugodnejšim ponudnikom za dobavo kompletov brezpilotnih letal.

Mislim, da v teh časih vsesplošnega varčevanja ter tako rekoč nujne privatizacije, ki ji javno mnenje ni naklonjeno, res ni primeren trenutek za tako obsežen in po mojem mnenju nepotreben državni nakup. Naj samo spomnim, da varčujemo celo pri osnovnem šolstvu, da nižamo socialne transfere, da socialne pravice, tudi pokojnine, ostajajo zamrznjene, da zdravstvo poka po šivih – v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana vlada akutno stanje, enako stanje je v Splošni bolnišnici Izola. Po občinah ukinjamo oz. »reorganiziramo« službe nujne medicinske pomoči, medtem pa kupujemo brezpilotna letala in 272 novih vozil.

Verjamem, da so bili nakupi na MORS-u načrtovani in da so sredstva v proračunu zagotovljena, pa vendar gre denar iz iste vreče – državnega proračuna, ki se napaja iz davščin državljank in državljanov, ki v zameno pričakujejo socialno državo, ne pa brezpilotnih letal. Mogoče bi nam bila lahko v pomoč v primeru naravnih nesreč, a bojim se, da bodo tudi ta brezpilotna letala delila usodo Falcona, ali pa v imenu boja proti terorizmu trosila smrt med civilisti.

Tu se bom ustavil in Vas pozval k razmisleku, ali so ti načrtovani nakupi res smotrni, saj se sprašujem, kako bomo tovrstno trošenje javnega denarja upravičili pred državljankami in državljani?

S spoštovanjem,

Primož Hainz
podpredsednik Državnega zbira RS