Novice

02/02/2015
 

Vajgl pozval k sprejetju nacionalnega načrta o demenci

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes ministrici za zdravje in delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Milojki Kolar Celarc in dr. Anji Kopač Mrak poslal pismo, v katerem ju je pozval, da zagotovita čim prejšnje sprejetje nacionalne strategijeoziroma načrta, ki bi omogočil „celovito obravnavno obolelih z demenco in jim zagotavljal ustrezno raven kakovosti življenja in dostojanstvenega soočanja s posledicami obolelosti“.

Kot v pismu poudarja Vajgl, ki je tudi podpisnik javnega poziva združenja Alzheimer Europein član Zavezništva za demenco v Evropi, je zaskrbljujoče predvsem naraščanje števila ljudi z demenco, ki je „globalni pojav, s katerim se, enako kot druge države, sooča tudi Slovenija, kar je v tesni korelaciji s staranjem prebivalstva. Po ocenah nevladne organizacije Alzheimer’s Disease International (ADI) iz leta 2013 živi na svetu 44 milijonovljudi, po njihovih napovedih naj bi njihovo število do leta 2050 doseglo kar 135 milijonovobolelih. Pri tem so posebej ranljive predvsem države z nizkimi dohodki.“ V Sloveniji še vedno nimamo registra obolelih, zato uradnih podatkov ni, po nekaterih ocenah pa naj bi bilo obolelih za demenco okoli 35.000.

V Evropski uniji velja demenca za najdražjo bolezen, saj predstavlja višje stroškezdravljenja kot v primeru srčno-žilnih in rakavih obolenj.

Vajgl je v pismu med drugim izpostavil tudi: „Poleg medicinskega je pri vprašanju obravnave in položaja obolelih z demenco pomemben vsaj še en vidik, namreč socialni. Bolezen ne prizadene le obolelih, temveč tudi njihove svojce in bližnje, zato sta ključnega pomena javna zaznava problema in osveščenost javnosti o tem problemu. Ker demenca bistveno vpliva oziroma poslabša posameznikovo sposobnost samostojnega življenja, je ob navedenih vsaj tako pomembno tudi vprašanje, kako je za obolele z demenco poskrbljeno v domovih za starejše in drugih oblikah institucionalne in izven-institucionalnega varstva.“