Novice

24/01/2015
 

DeSUS za uskladitev pokojnin in pomoč posojilojemalcem

V tem tednu se je v civilni javnosti odprlo vprašanje izredne uskladitve pokojnin, zato  je Karl Erjavec spomnil, da se je usklajevanje ob nizki gospodarski rasti že zgodilo, upokojenci pa so dobili le po enega ali dva evra več, tako da so bili stroški usklajevanja dražji kot sam učinek.

Erjavec je povedal, da je izredna uskladitev sicer možna v skladu z zakonom, a položaj po njegovih besedah še ni primeren. Glede na to, da je na zahtevo stranke DeSUS uskladitev pokojnin ob gospodarski rasti 2,5 odstotka zapisana tudi v koalicijski pogodbi, je predsednik DeSUS dodal, da bo stranka vztrajala pri uskladitvi pokojnin, v kolikor bo Urad za makroekonomske analize in razvoj zaznal temu primerno gospodarsko rast, to pa bo znano v naslednjih mesecih. Erjavec ocenjuje, da je rešitev, da usklajujemo pokojnine pri doseženi 2,5-odstotni rasti BDP prava, saj bo upokojencem zagotovo prinesla večje učinke, kot pa če bi usklajevanje izvedli že zdaj.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je komentiral tudi problem posojilojemalcev v švicarskih frankih. Erjavec meni, da bi vlada morala iti posojilojemalcem nasproti in poiskati ustrezno rešitev. Med možnostmi reševanja problema je navedel, da bi banke lahko vrnile tečaj na tisti dan, ko je bil vzet kredit v švicarskih frankih, in ga nato spremenile v evre. Ob tem je dodal, da je to vprašanje za finančnega ministra in banke, zato v stranki DeSUS upamo, da bodo pristojni hitro našli učinkovito in pravično rešitev.