Poslanci

26/11/2014
 

Poslanska skupina DeSUS gostila člane Medobčinskega društva gluhih in naglušnih

Ob dnevu slovenskega znakovnega jezika je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, v sodelovanju z Državnim svetom Republike Slovenije, pripravila posvet o problematiki izobraževanja gluhih in naglušnih otrok v znakovnem jeziku.

Ob tej priložnosti so članice in člani Medobčinskega društva gluhih in naglušnih občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče obiskali še Državni zbor, kjer so na povabilo poslanke DeSUS mag. Jane Jenko obiskali prostore poslanske skupine DeSUS.

Poslanka mag. Jana Jenko, članica parlamentarnega Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, je obiskovalce seznanila s potekom priprav zakonodaje s področja osebne asistence in dolgotrajne oskrbe. »Problematika je sila zapletena, saj bo treba najti ustrezne vire financiranja. Morda bi vire lahko našli v dosedanjih plačilih prispevkov s področja zdravstva in sociale, dejstvo pa je, da je težko postaviti mejnike med posameznimi področji«, je ob tem povedala Jenkotova.

Zbrana družba se je dotaknila tudi vprašanja splošnega stanja v državi, predvsem v kontekstu gospodarskih razmer, kjer so se strinjali, da so nujni takojšnji ukrepi, ki bi zagotovili gospodarsko rast in nova delovna mesta. Tekom obiska se je razvila zanimiva razprava, tematsko obarvana predvsem s problematiko invalidov in starejših. Prisotni so se prav tako strinjali, da se je življenjski standard v zadnjih letih za nekatere družbene skupine močno poslabšal, varčevalne ukrepe pa občutijo tudi upokojenci, saj pokojnine zaradi neusklajevanja že več let realno padajo. Prisotni so hkrati ocenili, da so ukrepi zmanjševanja odhodkov države nujni, da jih razumejo, čeravno so bili prizadeti tudi sami, vendar so z upanjem na izboljšanje razmer, dosedanje posege v prejemke sprejeli kot neizogibne. Izpostavljeno je bilo še vprašanje najemanja kreditov, ki jih upokojenci in invalidi vedno bolj potrebujejo za zadovoljevanje tudi najosnovnejših življenjskih potrebščin, a jih zaradi nizkih prejemkov žal ne morejo dobiti.

Srečanje se je zaključilo v dobrem vzdušju, mag. Jana Jenko pa je obiskovalcem obljubila, da bo poslanka skupina DeSUS vedno oprta za vprašanja, pobude in prošnje civilne javnosti.