Lokalne volitve 2014

22/09/2014
 

Predvolilni shod kandidatov Mestne organizacije DeSUS Ljubljana

V sredo, 17. septembra, je vodstvo ljubljanske organizacije DeSUS priredilo programski shod članov izvršnega odbora in volilnega štaba s strankino župansko kandidatko Marijo Horvat, kandidati stranke za mestni svet ter predsedniki četrtnih odborov stranke. Shoda so se udeležili tudi predsednik DeSUS Karel Erjavec, podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Anton Donko in oba strankina državnozborska poslanca s tega območja.

Udeleženci shoda so glavnino pozornosti namenili strankinemu volilnemu programu v Ljubljani. Razprava je bila svojevrstna verifikacija predloženega programa, vendar je navrgla še precej zelo določnih, stvarnih in predvsem koristnih pobud, kaj vse bi morali v Ljubljani postoriti, da bi bilo življenje v njej bolj po meri njenih prebivalcev in obiskovalcev; ves čas pa je osrednja pozornost razprave veljala problemom starejših in mlade generacije. Kljub občasnim očitkom o domnevni sebičnosti upokojenske generacije je pri njej čutiti trdno zavedanje, da brez varne in uspešne perspektive mladih tudi za starejše ni upanja. O tem zgovorno priča že izdatna pomoč upokojenske generacije svojim otrokom pri skrbi za vnuke ter pri različnih drugih vrstah gmotne podpore (pri stanovanjih, prehrani itn.).

Predsednik mestne organizacije S. Geržina ter A. Donko in K. Erjavec so poudarjali strateški pomen sodelovanja med ZDUS in DeSUS. Erjavec je nanizal dosežke stranke v koalicijski pogodbi, ki so pomembni za celotno upokojensko generacijo (regres, usklajevanje pokojnin), a tudi za vse prihodnje generacije upokojencev (Demografski sklad in ukrepi na področju zdravstvene oskrbe). Ni pa pozabil opozoriti, da se bo treba za vsako teh stvari še vedno ves čas boriti. A. Donko je opozarjal, da je Ljubljana z vidika starejše generacije specifična, zlasti za težje gibljive, saj taki ostajajo še bolj osamljeni kot negibljivi, in poudaril, da bo ZDUS na volitvah odločno podprl ljubljanski DeSUS.

Županska kandidatka je v predstavitvi programa najbolj podčrtala dramatično nujo po gospodarski oživitvi mesta (tudi zaradi številnih mladih brezposelnih izobražencev, ki vse bolj odhajajo v tujino), potrebo po statutarni okrepitvi vloge četrtnih skupnosti, pa tudi infrastrukturne in prometne probleme mesta.

Drugi kandidati mestne organizacije DeSUS so tako rekoč soglasno podprli volilni program in nastop županske kandidatke in – čeprav se zavedajo, da vseh vprašanj v programu ni mogoče zajeti – nanizali vrsto zelo življenjskih vprašanj, katerih (postopna) rešitev bi pomembno prispevala h kakovosti življenja. Naj omenimo samo nekatere (pri marsikaterem bi si lahko zagotovili namenska in kohezijska sredstva EU): nešportni del kompleksa Stožice spremeniti v kampus; posodobiti vpadnice in parkirišča (zaradi velikega števila dnevnih migrantov); v mestu zagotoviti več javnih stranišč (urološki problemi starejših, številni turisti); povečati varnost mesta pred poplavami; v perspektivi zagotoviti plovnost Ljubljanice in urediti nabrežja Save; oživiti trg Ajdovščina in center Ledina; ob 70. obletnici zmage nad fašizmom urediti Urh; v mestu ohraniti tudi male trgovine; spodbujati samooskrbo (med drugim vrtičkarstvo) ter prostovoljno in humanitarno delo; hitreje in premišljeno obnavljati športne objekte.

Res veliko pobud se je nanašalo na razmere v obrobnih četrtnih skupnostih in DeSUS se je ponovno zavezal, da ne bo le odločen glasnik socialno najbolj ogroženih (torej tudi mladih!), temveč tudi vztrajen zagovornik potreb vseh delov mesta.

(sestavil M. Ivanič, foto Igor Grom)