Volitve 2014

19/06/2014
 

Na volitvah bomo dosegli zgodovinski rezultat

Stranka Desus je na današnji uvodni volilni konvenciji v Ljubljani predstavila kandidatke in kandidate za poslance v državnem zboru na parlamentarnih volitvah, ki bodo 13. julija. Desus je kandidatne liste vložila za vseh osem volilnih enot in se povezala v social-demokrati blok s strankama SD in Solidarnost.

Uvodoma je udeležence in številne predstavnike medijev nagovoril evropski poslanec Ivo Vajgl. Dejal je, da je stranka Desus skupaj s Zvezo društev upokojencev na volitvah v Evropski parlament 25. maja položila temelje naslednjega volilnega uspeha na skorajšnjih državnozborskih volitvah. Desus je zagotovilo, da bo politika v prihodnje, bolj kot doslej, položaj in pravice starejših postavila visoko na politično agendo. „Desus bo postal igralec na evropski ravni, ko gre za starejše,“ je dejal.

10478186_884361214911219_5510947368046587890_n

Vajgl je izrazil zadovoljstvo, da se je konvencije udeležil tudi predsedujoči stranki SD in minister za okolje in kmetijstvo mag. Dejan Židan. Kritično je ocenil dejstvo, da lahko v državi na volitvah kandidira nekdo, ki je pravnomočno obsojen, saj da to kaže na zaskrbljujoče stanje politične kulture v državo. Vajgl je sklenil, da je treba iti na volitve in izbrati stranko Desus, ki je del „del sil, ki se zavedajo odgovornosti in je pripravljena sklepati zavezništva“.

Poseben gost na konvenciji mag. Dejan Židan je v svojem nagovoru dejal, da se „v tej državi mnogo govori, govori se preveč, mi pa delamo“ in zagotovil „kar bomo obljubili, bomo v vsakem primeru naredili, tako se bomo obnašali v vladi“. Židan je obžaloval, da do v tej državi stranke, ki mislijo, da so upokojenci izvor vseh težav, s katerimi se sooča Slovenija, kar še zdaleč ne drži, saj so pokojnine pošteno prislužene. Zavzel se je za ohranitev javnega zdravstva in šolstva ter izrazil zadovoljstvo, da si SD z Desus deli tudi stališče, da bi bila trenutno načrtovana prodaja Mercatorja škodljiva in pristavil „dovolj je bilo tajkunskih prevzemov“.

Predsednik Desusa in minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je v svojem govoru ocenil, da je pomembno, da imamo koalicijo za mandatarja, social-demokratski blok in program, ki varuje javno zdravstvo, šolstvo, pokojnine in socialno pravičnost. Je povsem drugačen od vizije razvoja pomladnih strank, ki  zagovarjajo privatizacijo javnih podsistemov.

Bistvo Desusovega programa je enostavno, „vrnimo ljudem dostojanstvo“ – vrniti ga je treba upokojencem, ki za 30 ali 40 dela prejemajo borne pokojnine, vrniti ga je treba delavcem, ki s prigaranimi plačami komaj preživijo, vrniti ga je treba mladim, ki po dolgotrajnem izobraževanju nimajo priložnosti za delo …

10441918_884361641577843_238963628700078058_n

Nimamo lepih obljub, naša obljuba je zelo preprosta, ne bomo dovolili, da bi se pokojnine znižale“, ker so te prislužene , upokojencem pa je treba tudi vrniti regres, je izpostavil Erjavec.

Opozoril je tudi na splošno razpoloženje v državi, ki ne more biti dobro, če tisti, ki so naredili škodo v bankah, zanjo doslej niso odgovarjali, ob tem pa smo davkoplačevalci te banke že večkrat dokapitalizirali. Erjavec je ob zaključku pozval vse upokojenke in upokojence na volitve in poudaril „skupaj s partnerji lahko Slovenijo potegnemo naprej“.

Več slik si lahko ogledate v fotogaleriji.