Novice

23/05/2014
 

Človekove pravice v središče politik EU

667

Kandidatke in kandidati stranke Desus na čelu z evropskim poslancem Ivom Vajglom, v Evropskem parlamentu poznanem po njegovem odločnem boju za človekove pravice, zlasti v kriznih žariščih po svetu, so podpisali zavezo za spoštovanje pravic migrantov, iskalcev azila in beguncev. Zavezo so pripravili v mednarodni človekoljubni organizaciji Amnesty International (AI). Celotna kandidatna lista se je ob zavedanju tragedij  kot se dogajajo ob Lampeduzi zavezala k ukrepanju po načelu, da so življenja ljudi pomembnejša od mej in s tem podprla akcijo S.O.S. Evropa.

Ivo Vajgl je ob tem dejal: “Vsakodnevne tragedije ladij z nesrečnimi begunci bi nas morale voditi k sklepu, da je treba tem ljudem omogočiti človeka vredno življenje doma. EU je najbolj darežljiva donatorica humanitarne in razvojne pomoči na svet. Ta sredstva bi morali bolj načrtno usmerjati v gospodarsko emancipacijo revnih držav, zlasti v usposabljanje mladih. Večji bi moral biti prispevek evropskega zasebnega sektorja, tistega, ki je prvi, ko gre za pogosto brezobzirno izkoriščanje naravnih virov in poceni delovne sile v  nerazvitih državah.”

S podpisom zaveze kandidatke in kandidati stranke Desus, ki kandidirajo s podporo Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), sporočajo, da si želijo biti člani parlamenta, ki daje človekove pravice v središče politik in praks Evropske unije do azila in migracij.