Sveže

11/05/2014
 

Vajgl bo dober zastopnik interesov starejših

448

Na novinarski koferenci so Karl Erjavecdr. Mateja Kožuh Novak in Ivo Vajgl opozorili na pomen stabilne pokojninske blagajne in odpiranja tega vprašanja tudi na evropski ravni. Vajgl je uvodoma pojasnil, da je poleg prizadevanj za sprejetjekonvencije Združenih narodov o pravicah starejših, pri katerih je vodilna prav Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) ambicija stranke Desus s podporo Zdus na evropski ravni spodbuditi razpravo o mehanizmih nadzora nadpokojninskimi skladi v članicah EU v smislu njihove trdnosti in zanesljivosti. Vajgl je dejal, da, če se bodo razprave opoložaju starejših okrepile na ravni EU, se bo okrepil tudi pritisk na ravni držav po načelu subsidiarnosti. Če se bo okrepila gospodarska rast in rast delovnih mest, bo poskrbljeno tudi za pokojnine.

Predsednica Zdus dr. Mateja Kožuh Novak je prepričana, da je treba v Evropi in Sloveniji spremeniti odnos do starejših, saj se namreč še vedno prepogosto postavlja le vprašanje, „kako bodo države poskrbele za obnemogle starce“. Ko so v Zdusu pripravili anketo, ki je vključila 30.000 anketirancev, jih je le 10% odgovorilo, da potrebujejo stalno oskrbo, medtem ko jih je polovica, starejših od 69 let, odgovorila, da so v celoti sposobni skrbeti zase. Kožuh Novakova je prepričana, da moramo kot družba poskrbeti predvsem za to, da bodo starejši lahko čim dlje samostojni in neodvisni. Ob tem je opozorila, da je v zdravstvu velik strošek prav obdobje umiranja , in, da bo potreben tudi razmislek o tem, do kod sploh vzdrževati življenje. Obžalovala je, da „v letih, ko smo najbolj dragi za državo, postajamo breme svojih otrok“.

Predsednik stranke Desus Karl Erjavec je uvodoma dejal, da je z dosedanjim potekom volilne kampanje za volitve v Evropski parlament zelo zadovoljen, in da verjame, da bosta Desus in Zdus dobila svojega poslanca v Evropskem parlamentu. V zvezi s pokojninskim sistemom v Sloveniji je izrazil zadovoljstvo zaradi zagotovil direktorja ZPIZ, da je tastabilen. Po Erjavčevem prepričanju v Sloveniji ne potrebujemo pokojninske reforme do leta 2020. Erjavec je menil, da tudi če bi izvedli drastično pokojninsko reformo, ki prizadela mnoge upokojence, ne bi s tem v ničemer rešili krize, v kateri smo se znašli. To se potrjuje v zadnjih mesecih, ko se tudi v Sloveniji že kažejo znaki okrevanja.

Erjavec je izrazil upanje, da bodo upokojenci 25. maja šli na volitve in dali glas za to, da se zagotovi socialna varnosttudi v prihodnje. Erjavec je prepričan, da bo Vajgl uspešen v odpiranju vprašanj varne starosti in socialne pravičnosti v prihodnjem mandatu Evropskega parlamenta.