Novice

16/08/2013
 

UPOKOJENCI NAJ STOPIJO SKUPAJ!

Kot predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine in predsednik PO DeSUS za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje ugotavljam, da je bilo od prejšnjega srečanja  do danes zelo dinamično in so se dogajale za nas upokojence predvsem slabe stvari. Sprejetih je bilo kar nekaj proti ustavnih zakonov, ki so prizadeli ne samo upokojence ampak tudi druge skupine prebivalcev.  Povem vam, da Upravni odbor ZDUS-a tvorimo predsedniki pokrajin in ves čas aktivno deluje za ohranitev našega položaja in je v nekaterih primerih tudi uspel. Enako se v zadnjem času prizadeva tudi poslanska skupina DeSUS-a.

Žal pa ugotavljam, da kadar se obrnemo na naše članstvo, da nas podpre in podpiše neko izjavo, s katero bi neko našo pravico hoteli zavarovanje je odziv na terenu zelo slab. Šesto tisoč upokojencev, dvesto petinsedemdeset tisoč članov ZDUS-ter trinajst tisoč članov stranke DeSUS, pa komaj zberemo pet ali šest tisoč podpisov v znak podpore. Iz teh podatkov je razvidno, da je večina upokojencev apatičnih in še vedno mislijo, da bodo to namesto njih naredili nekateri drugi. Z žalostjo ugotavljamo, da teh drugih žal še vedno ni.

Vse kar je pomembnega za naše življenje se sprejema v parlamentu in kdor ima v parlamentu 46 glasov, ta vlada in sprejema zakone, ki nam krojijo naše življenje, zato je prav da imamo v parlamentu predstavnike upokojenske stranke, ki pa žal s samo petimi glasovi težko sooblikujejo ukrepe in zakonodajo. Če bi se upokojenci zavedali pomena volitev, bi v parlamentu imeli več predstavnikov in s tem večji vpliv na pomembne odločitve. Naša naloga pred prihajajočimi volitvami torej je, da upokojence  prepričamo da na volitvah podprejo naše kandidate.

Generacija starejših je velika skupina, zato je prav da držimo skupaj in »letimo v jati«, kajti le tako bomo v družbi slišani in bomo lahko enakopravni sogovorniki v parlamentu kjer se odloča.

(Prebrano na srečanju upokojencev v Dolenjskih Toplicah 3.8.2013)

Jože Jazbec