Foto

08/07/2013
 

SESTANEK S PREDSEDNIKOM STRANKE

V četrtek 20. junija 2013 se je Pokrajinski odbor DeSUS za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje  zaradi aktualne problematike sestal  in povabil na obisk predsednika stranke Karla Erjavca in ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Namesto slednjega se je sestanka udeležila podpredsednica stranke in državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Brigita Čokl.

Članstvo v tem času najbolj skrbi izplačevanje pokojnin in stanje v zdravstvu. Pokojnine so postale že kar stalnica za pogovore kje bi se še dalo dobiti oziroma odvzeti, na preprost način, nekaj denarja. Predsednik je zagotovil, da bo storil vse, da bo realiziran sklep Sveta stranke, ki je jasno povedal, da posega v pokojnine ne sme biti. Upokojencem res ni bil posebej odvzet denar, če zanemarimo dodatek za rekreacijo, ki so ga dobili le tisti z najnižjimi pokojninami, kar pozabi pa se, da so se usklajevale pokojnine v letu 2010 v višini 50 %, v letu 2011 le še 25 %, v lanskem letu pa usklajevanja ni bilo več. Tako so upokojenci k stabilizaciji razmer samo iz tega naslova prispevali blizu 390 mio EUR. Primerjava pokojnin s plačami v javni upravi ne zdrži resne presoje. Upokojenci so si pokojnine zaslužili z vplačevanjem prispevkov v preteklosti tako, kot je naložila država. Plače so rezultat sedanjega dela.

Prisotni so izrazili zaskrbljenost nad neurejenimi razmerami v zdravstvu. Opozorili so na neracionalnosti, ki bi jih bilo treba odpraviti, urediti specializacije zdravnikov tako, da bodo tudi zavodi na obrobju lahko pridobili potrebne kadre in da bodo na to lahko vplivala vodstva zavodov, ki ne nazadnje odgovarjajo za rezultat zavoda. Izrazili so nestrinjanje z načinom plačevanja opravljenega dela zdravnikom, ki so se v nekaterih zavodih prelevili v samostojne podjetnike itd.

Podpredsednica se je z ugotovitvami strinjala. Po njeni oceni bo kar nekaj problemov rešila spremenjena zakonodaja s področja zdravstva. Na razpolago bo čas dveh mesecev, da bo o tem rekla svoje poleg stroke, tudi javnost.

Predsednik je prisotne seznanil tudi z delom v zunanji politiki. Po njegovi oceni bi morali gospodarstveniki bolj izkoristiti možnost skupnih obiskov v države, ki imajo visoko gospodarsko rast in so naši državi naklonjene.

Ana Bilbija