Foto

11/06/2013
 

DeSUS, ZDUS IN RK: SOCIALNO NAJBOLJ OGROŽENI SO STAREJŠI!

V Mariboru so se v ponedeljek, 3.6.2013 s predsednikom Območnega združenja rdečega križa Maribor Alojzom Kovačičem sestali predstavniki Mestne organizacije DeSUS Maribor in predstavniki Pokrajinske zveze ZDUS Maribor. Na sestanku so sodelovali tudi predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec, predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Novak in poslanka Državnega zbora RS Marjana Kotnik Poropat.

Člani MO DeSUS Maribor (Valter Drozg, Miro Brkič, Jelka Kolmanič, Janez Ujčič, Jani Kavtičnik in drugi), ki so bili sklicatelji sestanka so opozorili, da se socialna slika v štajerski regiji slabša iz dneva v dan. Zato so potrebni ukrepi, ki bodo vzpodbujali zaposlovanje mladih in ustavili naraščujočo brezposelnost. Starejšim pa je potrebno zagotoviti spoštljivo starost.

Predsednik RK Maribor Alojz Kovačič je predstavil zaskrbljujoče podatke o socialnem položaju meščanov Maribora ter prebivalcev okoliških občin. Število ljudi, ki se morajo za svoje preživetje obračati na pomoč Rdečega križa ter ostalih humanitarnih organizacij vsakodnevno narašča. Tako se je ob razdeljevanju paktov pomoči z osnovnimi živili, ki poteka enkrat tedensko, na pomoč rdečega križa obrnilo kar 1075 prebivalk in prebivalcev mariborske regije. Od skupnega števila uporabnikov pomoči je kar 70 odstotkov upokojenk in upokojencev.

Udeleženci sestanka so bili kritični do situacije, ko se v nekaj mesecih investicija v TEŠ podraži za 140 milijonov evrov in to ni deležno posebne pozornosti. Po drugi strani pa bi država dodatno varčevala na ramenih upokojen in upokojencev.

Ob tem je predsednik RK Maribor ministra ter podpredsednika vlade Karla Erjavca zaprosil za pomoč pri spremembi vladnega predloga, ki določa, da se bodo namenska proračunska sredstva za humanitarno pomoč v naslednjem letu znižala  za 40 odstotkov. Minister mu je zagotovil, da bo to vprašanje izpostavil na vladi in predlagal, da ne pride do takšnega zmanjševanja sredstev, saj bi to lahko imelo nselutene posledice za tiste, ki so odvisni od tedenskih paketov osnovnih živil.

Vsi udeleženci sestanka so si bili enotni, da takšen položaj starejših ljudi v družbi nikakor ni primeren. Ti ljudje so si zaslužili človeka vredno in dostojanstveno starost. Zato so bili toliko bolj presenečeni in zgroženi nad pozivom finančnega ministra, da je prišel čas, da se pokojnine znižajo in da tudi upokojenke in upokojenci nosijo del finančne krize v državi.

 

Predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Novak, predsednik DeSUS Karl Erjavec in poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat so zato tudi na novinarski konferenci, ki je sledila po končanem sestanku, ministru za finance sporočili, da nikakor ne bodo pristali na kakršnokoli trajno zniževanje pokojnin ter da mora rekreacijski dodatek za upokojence z nižjimi pokojninami ostati nespremenjen. Vsakršno dodatno zniževanje pokojnin bi imelo za posledico še večje število upokojenk in upokojencev, ki bi se znašli pod pragom revščine in bili odvisni od pomoči humanitarnih organizacij. Tega pa ne bodo dopustili.