Foto

11/06/2013
 

IO DeSUS ODLOČNO PROTI ZNIŽANJU POKOJNIN

Člani Izvršnega odbora DeSUS so na včerajšnji (5. junij 2013) redni seji obravnavali aktualno politično dogajanje v državi in pri tem izpostavili navedbe ministra Čufarja, da je prišel čas za trajno znižanje pokojnin.

Predsednik stranke Karl Erjavec je članom izvršnega odbora podrobneje predstavil aktualni položaj države ter priporočila Evropske komisije Sloveniji. Ob tem je dejal, da so ga presenetila pobuda ministra Čufarja, ki je napovedal znižanje pokojnin, brez da bi o tem prej razpravljali v vladni koaliciji ali v okviru vlade. Njegov predlog je označil kot popolnoma nesprejemljiv za stranko DeSUS ter to podkrepil z dejstvi, ki govorijo o tem, da so upokojenke in upokojenci že pred in skozi celotno krizo vseskozi nosili del bremena krize na svojih ramenih. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša se je strinjal s predsednikom in dodal, da bodo tudi poslanke in poslanca DeSUS v Državnem zboru RS nasprotovali kakršnim koli predlogom, ki bi zniževali socialni položaj upokojencev.

Predsednik Karl Erjavec ima polno podporo članov IO pri stališču, da se pokojnine ne morejo dodatno zniževati.

Člani IO so enotno podrli predsednika v njegovem vztrajanju, da stranka DeSUS ne bo pristala na trajno zniževanje pokojnin in da regres prejmejo vsaj tisti z nižjimi pokojninami. Stranka DeSUS bo na tem stališču vztrajala tudi v prihodnje.

Izvršni odbor je obravnaval tudi področje zdravstva v Sloveniji. Karl Erjavec ter podpredsednica stranke in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl sta prisotne seznanila, da bo naslednja seja izvršnega odbora namenjena predvsem obravnavi področne zakonodaje, ki jo pripravlja ministrstvo. Stranka bo na podlagi predstavitve zavzela stališče do sprememb v zdravstvu, ki bodo zagotovile vzdržanost javnega zdravstva, ki mora temeljiti na solidarnosti.

Naslednja seja IO bo namenjena zdravstvu.

Podpredsednik stranke Saša Ivan Geržina je članom predstavil delo Komisije DeSUS za gospodarstvo in finance. Izpostavil je poslovanje KAD-a in poudaril, da bo DeSUS vzpostavil aktivnejšo vlogo pri obravnavi državnega premoženja v gospodarskih družbah ter državnem holdingu. Vse prevečkrat se namreč pozablja na dejstvo, da način razpolaganja z državnim premoženjem vpliva tudi na vzdržnost pokojninske blagajne. Zato bodo na eni zmed naslednjih sej izoblikovana jasna stališče stranke na tem področju.

Seja izvršenega odbora DeSUS je potekala v sejni sobi Študentske organizacije v Ljubljani (ŠOU). Temu bi lahko rekli tudi: Primer dobrega medgeneracijske sodelovanja!