Novice

28/05/2013
 

VNOS FISKALNEGA PRAVILA V USTAVO

VNOS FISKALNEGA PRAVILA V USTAVO NE SME BITI KONEC IN PROPAD SOCIALNE DRŽAVE

Poslanca in poslanke poslanske skupine DeSUS so podprli vnos fiskalnega pravila v Ustavo RS. Njihova odločitev je osnovana na prepričanju, da moramo v prihodnosti strmeti k temu, da ne bomo porabili več kot ustvarimo.

Ob tem je vodja poslanske skupine DeSUS, Franc Jurša izpostavil: ” Seveda pa to, kar želim posebej poudariti, da vnos fiskalnega pravila v Ustavo ne sme biti konec in propad socialne države. V naši poslanski skupini verjamemo, da temu ne bo tako oziroma bomo vztrajali, da se v področje sociale in pokojnin ne sme posegati. Vprašati se moramo, kako bi sploh socialno ogroženi in upokojenci to prenesli, ko pa povprečna pokojnina danes znaša 563 evrov. Prag revščine pa je na 587 evrov. To se pravi, da od 600 tisoč upokojencev 209 tisoč prejema pokojnino pod pragom revščine. Torej 35 % vseh naših upokojencev že sedaj živi pod pragom revščine.”

Vodja PS DeSUS Franc Jurša je v razpravi poudaril, da sprejeto fiskalno pravilo ne sme imeti za posledico trajno zniževanje pokojnin.

Poslanke in poslanci DeSUS so podporo spremembi 148. člena Ustave RS napovedali že v razpravi, ki je potekala lansko leto. Ob tem pa so prav tako izpostavili pogoja, da sprejetje fiskalnega pravila ne sme imeti za posledico trajnega znižanja pokojnin in rušenje socialne države.