Poslanci

23/04/2013
 

POSLANSKO VPRAŠANJE V ZVEZI S PRIHODNOSTJO PEKA

V ponedeljek, 22. aprila 2013, se je pričela 13. redna seja Državnega zbora. V okviru prve točke dnevnega reda so poslanke in poslanci predsednici vlade in ministrom postavljali poslanska vprašanja.

Poslanka stranke DeSUS mag. Jana Jenko je ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo postavila poslansko vprašanje v zvezi s prodajo družbe Peko. Na skupni seji parlamentarnih odborov za monetarno politiko in finance ter  gospodarstvo dne 21. 3. 2013, so namreč člani odborov sprejeli sklepe, s katerimi so Vlado in pristojne organe pozvali, da se čim prej opravi uspešna prodaja družbe Peko.

Agonija Peka – našega nekdaj paradnega konja proizvodnje obutve – traja že nekaj let. Dejstvo je, da so se lastniki, med njimi država, precej neodgovorno obnašali, seveda pa je delček krivde za slabo stanje pripisati tudi gospodarski krizi. Po odločitvi lastnikov Peka, da se slednji proda in po dolgotrajnih postopkih iskanja strateškega partnerja, je konec preteklega meseca že kazalo, da se obetajo Peku boljši časi, saj so vsi lastniki dali soglasje k prodaji Peka hrvaškemu podjetju Osimpex. Veljavnost ponudbe tega potenciranega kupca se izteče prihodnji torek, k tej prodaji pa mora dati soglasje tudi Državni zbor na predlog Vlade. Kot je znano, se prodaja še vedno obravnava na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Glede na to, da čas neusmiljeno teče, da je Peko že nekaj časa insolventen, da v tovarni zaradi pomanjkanja obratnih sredstev zamujajo s proizvodnjo in tako izgubljajo posle, da so plače zaposlenih iz meseca v mesec vprašljive, je poslanka mag. Jana Jenko spraševala, ali bodo ministrstvo, Vlada in država kot lastnica odigrali vlogo dobrega gospodarja ter pokazali, da v Sloveniji znamo in da imamo voljo ter resen namen pomagati slovenskemu gospodarstvu. Obstaja namreč utemeljena skrb, da bo Peko še eno podjetje, kjer bo prevladal interes posameznikov in kapitala pred interesom ohranitve delovnih mest in  spodbujanja gospodarskih dejavnosti na domačih tleh.

V poslanski skupini DeSUS se sprašujejo, ali ima Vlada oziroma država pri prodaji Peka in pri morebitnih prodajah drugih podjetij namen vztrajati pri takšnih pogodbenih pogojih oziroma garancijah kupcev, da bodo lahko slovenska podjetja zagotovo še naprej poslovala ter ohranjala obstoječa in odpirala nova delovna mesta.

Odgovor ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Stanka Stepišnika