Novice

27/03/2013
 

Nova koalicija zavihala rokave in pričela z delom

Po nekaj zelo napornih in negotovih tednih, se razmere v Državnem zboru počasi umirjajo. Nova koalicija se je uspešno spopadla z nekaj porodnimi krči in je že pričela s trdim delom.

V teh dneh se v Državnem zboru na novo oblikujejo delovna telesa in določa članstvo v le-teh. Poslanska skupina DeSUS bo ohranila po enega člana v vseh dosedanjih odborih in komisijah, brez člana bo le v Komisiji za poslovnik, Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter v Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Pogovori o sestavi delovnih teles med koalicijo in opozicijo še sicer niso dokončani, zagotovo pa bodo do 12. redne seje Državnega zbora. Le-ta se bo pričela v sredo, 27.3.2013, in bo potekala do torka, 2.4.2013. Med pomembnejšimi zadevami, katere bo Državni zbor obravnaval na tej seji, je zagotovo ratifikacija pristopne pogodbe o pristopu Republike Hrvaške k Evropski uniji, katere se bosta kot gosta udeležila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in hrvaški premier Zoran Milovanović.

V torek, 26.3.2013, se je poslanski skupini DeSUS predstavil kandidat za guvernerja Banke Slovenije, Boštjan Jazbec, katerega je predlagal predsednik RS Borut Pahor. Gospod Jazbec je poslansko skupino prepričal z izkušnjami in znanjem, predvsem pa s svojim pogledom na reševanje slovenskega bančnega sistema. Glede na pozitiven vtis, ki ga je ustvaril predlagani kandidat, se je poslanska skupina odločila, da mu nameni svoje glasove.

Trenutno je v zakonodajnem postopku novela energetskega zakona. O predlogu novele se je poslanska skupina posvetovala s članom stranke DeSUS, gospodom Nikom Abrahamsbergom in ga zaprosila za njegovo strokovno mnenje. Gospod Abrahamsberg je izpostavil nekatere ključne rešitve omenjenega predloga novele, predvsem pa poudaril zadeve, na katere morajo biti poslanke in poslanca tekom obravnave še posebej pozorni.